24 januari 2022

Dit is de functie van de remblokken van een opel corsa

Weet jij veel van auto’s? De meeste mensen rijden wel in een auto, maar hebben eigenlijk weinig verstand van hoe deze machine werkt. Gek is dat niet, want het is ook een ingewikkelde machine. Weet jij bijvoorbeeld waar de remblokken opel corsa voor dienen? De Opel Corsa is hartstikke populair maar slechts een beperkt aantal mensen weten hoe alle onderdelen werken. Met name de remblokken zijn uitermate belangrijk. Dat  geldt niet alleen voor deze auto maar eigenlijk voor alle auto’s.

Wat de remblokken doen

Wanneer een auto remt dan betekent dit dat hij vaart mindert en uiteindelijk tot stilstand komt. Dit gebeurt door het remsysteem. Het remsysteem is de naam voor alle onderdelen die ervoor zorgen dat de auto kan remmen. Zoals je waarschijnlijk al wel weet, is dit een zeer belangrijk onderdeel van de auto. De mogelijkheid tot afremmen is immers een functie waarmee je levens kunt redden. De remblokken zijn onderdeel van dat systeem. Om precies te zijn: de blokken duwen op andere delen van het remsysteem.

remblokken opel corsa

De functie

Remblokken zijn het allerlaatste onderdeel in het remsysteem die gebruikt worden. Samen met de remschijven zorgen ze ervoor dat een auto daadwerkelijk stil kan komen te staan. Een remblok is in feite een stalen plaat met daarop een slijtvaste voering. Dit hang  nagenoeg los ingeklemd in de remklauw en kan op en neer schuiven. Deze voering wordt tegen een ronde schijf gedrukt, de remschijf, wat zorgt voor extreem hoge wrijving. En zorgt voor een uiteindelijke stilstand van het wiel en vervolgens jouw auto. Dat hele proces wordt in gang gezet door te drukken op het rempedaal. Door middel van vloeistof worden de cilinders in beweging gezet waardoor de remblokken op en neer schuiven. De auto remt af en komt tot stilstand.