27 juli 2021
Harz Duitsland

De Harz: veel meer dan ‘alleen’ fraaie natuur

Veel mensen die voor vakantie in de Harz in Duitsland verblijven doen dit uit liefhebberij voor de natuur. Want inderdaad: de Duitse Harz heeft voor natuurliefhebbers ontegenzeglijk veel in petto. Echter heeft deze centraal in Duitsland gelegen regio nog veel meer te bieden, bijvoorbeeld op cultuurgebied. Lees hieronder welke steden en plekken in de Harz in het bijzonder de moeite waard zijn.

Harz Duitsland

Quedlinburg

Quedlinburg is zonder enige twijfel een van de mooiste plaatsjes van de Harz en misschien zelfs wel van heel Duitsland. Vooral het historische stadscentrum en het kasteel Quedlinburg spreken erg tot de verbeelding. De vele vakwerkhuizen en de smalle straatjes maken het tot een uiterst sfeervol geheel. 

Ilsenburg

Ilsenburg is een wat kleinere plaats, maar daarom niet minder aantrekkelijk. Het is vooral bekend dankzij het kuuroord en het kloostercomplex dat al meer dan duizend jaar oud is.

Wernigerode

Wernigerode is een stad die zeer de moeite waard is dankzij de aanwezigheid van een indrukwekkend stadhuis en een kasteel dat boven het stadscentrum uit torent. Verder vind je ook hier de nodige fraaie vakwerkhuizen.

Goslar

Een andere plaats met een prachtig centrum is Goslar. Uniek aan Goslar is dat dit een stad is waarvan de mensen rijk zijn geworden door de nabijgelegen koper- en zilvermijn. Deze rijkdom zie je in het centrum terug in de vorm van prachtige en statige panden.

De Harzer Grenzweg

De Harzer Grenzweg is uiteraard geen stad, maar fascinerend is het wel. Dat zit zo: vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog tot aan 1989 liep de grens tussen West- en Oost-Duitsland dwars door de Harz. Vooral aan de oostzijde was de grensstreek verboden terrein voor mensen. Er zijn nog altijd wachttorens en betonnen grenswegen die nog doen denken aan deze woelige tijd voor Duitsland.